П'ятниця, 29 березня 2024

Відбувся душпастирський візит Апостольського візитатора в громадах УГКЦ центрально-італійських міст Лука, Віареджіо та Піза

20 08 2017 pisaВ суботу, 19 серпня 2017 р., в Празник Преображення Господа нашого Ісуса Христа, та в неділю, 20 серпня, владика Діонісій, Апостольський Візитатор, здійснив душпастирські візити в трьох громадах УГКЦ центрально-італійських міст Лука, Віареджіо та Піза.

 

В суботу о 10-ій годині владика Діонісій очолив Божественну Літургію у храмі Різдва Пресвятої Богородиці у місті Лукка. З Архієреєм співслужили о. Володимир Люпак, капелан громади, та о. Клаудіо Францисконі, економ місцевої архідієцезії міста Лукка.

Цього ж дня о год. 14:30 Апостольський Візитатор у співслужінні з о.Володимиром Люпаком, капеланом громади, очолив ще одну Божественну Літургію у храмі Пресвятого Серця Ісуса у м. Віареджіо.

У неділю владика Діонісій звершив душпастирський візит у м.Піза, де о 9-ій годині у храмі св. Апостола Петра (San Pietro in Vincoli) очолив Божественну Літургію. Слід зауважити, що зазначений храм, побудований ще в 12-столітті, місцева Архідієцезія надала у виключне користування для українських та румунських греко-католиків.

З Архієреєм співслужили о. Володимир Люпак, капелан громади, та о. Любомир Гладюк, голова молодіжної комісії Львівською Архієпархії. У Літургії взяли участь також біля 70-ти паломників, молодь з України, які поверталися з «Тезе». Серед зазначених паломників – молодіжний хор, який співав під час Божественної Літургії та опісля подарував присутнім концерт духовної музики.

Під час всіх трьох Божественних Літургій Апостольський візитатор на проповіді звернувся до вірних з духовним словом на тему Празника Преображення ГНІХ.

«Ісус бере зі собою своїх учнів Івана, Якова і Петра та іде на гору помолитися. І саме під час молитвивідбувається преображення (Лк 9,29). Його обличчя стає світлим наче сонце, а одежа біла - як сніг. Появляються Мойсей та Ілля і розмовляють з Ісусом про його страсті. Петро каже: «Добре нам тут бути. Збудуємо три намети…». Проте хмара огортає гору і дається чути голос: «Це Син мій улюблений. Його слухайте!». Почувши це, учні впали обличчям до землі. Ісус доторкається до них і каже: «Устаньте, не страхайтеся!»

Слід зауважити, що таке саме схоже преображення Ісуса відбувається також на Оливній горі, де Ісус бере тих самих учнів: Петра, Якова та Івана. Так само і тут Він молиться, переживає тривогу смерті, на ньому виступає піт крові…Але в цій в цій молитві Він пізнає, якою є воля Отця. І з цього моменту Його обличчя міняється, стає світле, спокійне! І також тут Він торкається учнів, кажучи їм вставати, бо ворог наблизився.

Ми звичайно спостерігаємо зовнішність, а не те, що діється у середині людини. Проте зовнішність звичайно виявляє те, що діється всередині.

Чудо Преображення може статися з кожним християнином, коли він глибоко єднається з Ісусом. Це «преображення» здійснюється також на молитві, коли в життєвих обставинах, стражданнях, випробуваннях під час фізичних і духовних недуг та в годині смерті людина глибоко єднається з Христом і пізнає Божу волю щодо неї. У таких життєвих обставинах звичайно обличчя людини сумне, зморщене, потіє, інколи чути стогони, нарікання і дещо більше. Проте, коли християнин молиться і просить, щоб Господь його помилував і одночасно каже «хай буде не моя, а твоя воля, Отче», тоді він відчуває і зрозуміє, яка є воля Божа щодо нього. І саме тоді відбувається «преображення». Його обличчя змінюється, очі засвічуються наче сонце. А згодом може навіть змінити і свою одежу, бо коли людина терпить, то одяг її не цікавить!

Як на горі Таворі, так і в Оливному городі, Ісус торкається своїх учнів, і каже їм вставати та іти. Не можуть лежати і спати, а треба іти, чувати і працювати, бо ще не прийшла їхня година. Учнями Христовими і ми є сьогодні. У яких би тільки життєвих ситуаціях ми не знаходилися, Христос завжди торкається до кожного з нас і, підбадьорюючи, запрошує нас до «преображення», - наголосив проповідник.

Після усіх трьох богослужінь відбувся чин освячення первоплодів та зустріч із вірними.

Прес-служба УГКЦ в Італії

20 08 2017 pisa 2

Анонси

Цікаві посилання

ban13


ban15


ban14


Дияконія в житті УГКЦ

sluzh

ban1 ban2 ban3 ban4

ban5 ban6 ban7 ban8

ban9 ban10 ban11 ban12