Вівторок, 14 травня 2024

Владика Діонісій (Ляхович) взяв участь у святі Св. Миколя в українській парафії у Римі

23 12 12У неділю, 23 грудня 2012 року, Божественну Літургію в українській парафії у Римі звершив і виголосив проповідь Преосвященний Владика Діонісій (Ляхович), Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії.

Особливістю недільної молитви було святкування Дня Св. Миколая, який завітав із подарунками до всіх присутніх на недільному богослуженні. Святу Літургію з Преосвященним Владикою Діонісієм співслужили о. Іван Кулик та о.-дн Любомир Филипчак.

На початку проповіді Апостольський візитатор, згадуючи про ажіотаж останніх днів щодо кінця світу, зазначив, що Бог не є за те, щоб світ закінчився, але щоб світ продовжував своє існування, бо «Він сотворив цей світ і надав імя кожному створінню. Не Бог, але людина може знищити світ: своєю потугою, владою, гріхом, гордістю». Звертаючись до недільного апостольського послання Святого Павла до Колосян, Владика застеріг, що нам потрібно не боятися кінця світу, але боятися всякої злоби, гніву, лукавства, всяких непристойних слів. Важливо, за словами проповідника, очистити своє серце, адже «чисте серце не знищить нікого і не знищить світ». Натомість «серце нечисте, наповнене злобою, може знищити іншу людину, може знищити світ». Пресвященний Владика наголосив, що прикладом для нас у зберіганні чистоти серця є постать Пресвятої Богородиці, Яка була чиста перед Господом Богом; Вона дала увесь простір свого серця, щоб Бог діяв у ньому. Богородиця навчає нас прикладом свого життя, щоб Боже ім’я святилося у нашому серці та щоб воно ставало чисте і прозоре перед Богом.

Звертаючись до недільного Євангелія про очищення десяти прокажених, Владика зазначив, що очищення прокажених є виявом милосердя, любові та доброти Ісуса Христа до тих, що були відкинуті суспільством. Однак не всі очищені були вдячними, лише один, і то чужинець, повернувся, щоб подякувати. «Тує є дія Божа, дія Божого милосердя. Але ця дія Бога потребує нашої співдії, адже коли б ці прокажені не почали йти до священиків, тобто не почали співпрацювати з Богом, з Його любов’ю і милосердям, не стали б здоровими», – підкреслив проповідник.

Владика зазначив, що прикладом доброти, милосердя і любові є для нас також Св. Миколай, якого пам’ять ми недавно святкували. «Миколай був такою самою людиною як ми, але він відзначився тим, що дозволив наповнити своє серце Божою любов’ю і добротою. Він очистив своє серце, дозволив, як каже апостол Павло, щоб Божа доброта влилася в його серце. А доброта і любов ніколи не закриваються в собі, але вони розливаються, роздаються. І тому Св. Миколай є той, який роздає подарунки». Владика Діонісій закликах усіх присутніх у храмі також бути «святими миколаями», тобто наповнювати свої серця любов’ю і добротою, очищувати їх від всякої злоби і ненависті. «Це не є легко, не є легко очищувати своє серце, але це є аскеза, змагання, яке всім нам потрібно робити… Кожний з нас має вести це змагання, боротися проти всякого духа зла, щоб очистити серце і щоб в ньому запанували доброта і любов», – зазначив Апостольський візитатор.

Завершуючи проповідь, Владика ще раз наголосив на тому, що світ не закінчився, ми надалі продовжуємо жити у цьому світі, який Бог дав для нас, щоб ми Його у цьому сотворену світі прославляли, дякували Йому за те все, що Він нам дає, та плекали у собі Божу любов і доброту.

Після закінчення Божественної Літургії під супровід співу «О, хто, хто Миколая любить» до парафіяльної церкви увійшов Св. Миколай із ангелами. Дорогий гість звернувся до присутніх у храмі дітей, молоді та старших, закликаючи їх любити Бога, любити один одного та творити багато добра. Діти, виявляючи свою радість з присутності Св. Миколая, розказували йому молитви та вірші. Відтак Св. Миколай щедро обдарував подарунками спершу дітей, а відтак усіх присутніх у церкві.

Цього дня, на парафіяльне свято Миколая української спільноти в Римі, завітав також директор римської фундації «Мігрантес», дон П’єрпавло Феліколо, який завжди цікавиться життям української громади, її традиціями та культурою. У своєму слові дон П’єрпавло закликав українську спільноту в Римі не забувати своїх добрих християнських звичаїв, ділитися ними з іншими, а найголовніше своєю вірою вносити у багатокультурний Рим відвічні християнські цінності.           

За матеріалами: http://www.ukr-parafia-roma.it

" frameborder="0" allowfullscreen>

 

embed video plugin powered by Union Development

Новини

Більше