Дорогі у Христі Брати і Сестри!

Третя неділя посту – хрестопоклінна - це вже властиво половина дороги Великого посту, духовної подорожі до таїнства Христового воскресіння. Церква виставляє святий хрест в середині посту з подвійною метою:

- щоб глибоко з´єднатися з Христом у стражданнях: «Ви, що в Христа хрестилися, у Христа зодягнулися…

- і брати участь у Христовому воскресінні.

Eccellenza Revrendissima, sacerdoti concelebranti!

Vorrei ringraziare la vostra presenza e concelebrazione a questa Divina Liturgia come segno di comunione ecclesiale e di una testimonianza della cattolicità in senso più profondo e autentico, unità nella diversità.

Vorrei ringraziare in nome della Chiesa greco-cattolica ucraina per aver accolto nel suo presbiterio a Don Vitalij Perih.

Літа минають, і на кожний празник Святого Василія переходимо на Новий Старий Рік. Проте як пише автор послання до Євреїв: «Ісус Христос учора, сьогодні й навіки Той самий» (Євр 13,8). Ми почали 2018 рік, тобто рік від народження Ісуса Христа. Отже історія людства поділяється до народження і після народження Ісуса Христа. Ісус є вододілом людської історії, хоча сьогодні під впливом різних релігій починають поділяють історія на «до нашої ери, і нашої ери», проте не в цьому головна справа. Це математичний рахунок. Ісус є центром історії зокрема в духовному значенні.

Богослови говорять про прообраз Ісуса Христа, саму історичну подію Ісуса і таїнство Ісуса Христа.

Христос Раждається!

Дорогі в Христі Брати і Сестри,

Ми сьогодні переживаємо таїнство Христового Різдва, таїнство любові, надії, радості, і чуємо спів на Утрені.

Христос Рождається!

Ми переживаємо таїнство воплочення Господа нашого Ісуса Христа. Це велике таїнство – Бог сходить на землю, щоб бути з нами, щоб прийняти людську природу. Він народжується в стаєнці, серед найбільшої убогості, бо не було місця в заїзді, не було місця, де б Він міг народитися. Мешканці Вифлеєму Його відкинули, тому Він народжується в печері серед звірят, серед бідних пастушків, але ангели співають: «Слава на висотах Богові і на землі мир людям доброї волі». Приходять також царі, які приносять дари. Однак ця атмосфера, хоч бідна, але гармонійна, та не довго вона триває.